Ezek a magyar városok lehetnek az ingatlanpiac nyertesei a következő években

9th Jun 2024
Ezek a magyar városok lehetnek az ingatlanpiac nyertesei a következő években
Az irodapiac mellett az utóbbi időben az ipar-logisztikai piacon is emelkedik a kihasználatlansági ráta, miközben az óvatosság a befektetői piacon is látszik. Ahogy az a Portfolio Property X 2024 konferencián is többször elhangzott, a 40-50 millió euró feletti befektetések teljesen eltűntek a magyar piacról, de az olcsóbb kategóriában azért van érdeklődés. Hogy mik most a legnépszerűbb termékek, és mely városok lehetnek az előttünk álló év legnépszerűbb befektetési helyszínei, arról egy kereskedelmi- és lakóingatlanokkal is foglalkozó cég szakértőjét kérdeztük meg.
 

A kereskedelmi ingatlanok egyes típusainak egymáshoz viszonyított megítélése az utóbbi években nagyon megváltozott. Az irodapiac egyértelműen vesztese lett a Covid utáni éveknek, míg a kiskereskedelem mostanra kezd helyreállni.

A logisztikai ingatlanok hirtelen jött népszerűsége ugyancsak megtorpant, miközben a lakóingatlanok iránt elkezdett emelkedni a kereslet. Egyre többen gondolják viszont úgy, hogy a piac túl lehet a mélyponton és lassan ismét emelkedésnek indulhat a kereslet.

A vidéket érintő ipari beruházások hatását egyértelműen látjuk, ami olyan piacokra is hatással van, amik eddig egyáltalán nem kaptak figyelmet.

Az 5%-os áfa 2026 végéig történő hosszabbítása szinte azonnali élénkítését hozott a lakófejlesztési telkek esetében" - mondta el Pápai Dorottya MRICS, a RE/MAX Magyarország üzletfejlesztési igazgatója, és a cég első kereskedelmi ingatlanokra szakosodott irodájának, a RE/MAX GO-nak a partnere.

A szakértő kiemelte, hogy az elmúlt fél év során a cég tranzakciói között ipari fejlesztési telek, vidéki és budapesti irodaterületek, üzlethelyiségek és mezőgazdasági terület is szerepelt, de a korábbi tervekkel szemben a lakóingatlan-piac felé is nyitottak. A jövőbe vetett bizalomra utal, hogy csapatukat irodai/kereskedelmi, ipari/fejlesztési, illetve értékbecslésre/piaci elemzésre specializálódott kollégákkal bővítették, és elindították a lakóingatlan-értékesítési divíziót is. Utóbbinak - véleménye szerint - a július 1-jén induló aranyvízum program miatt van létjogosultsága.

Mi várható idén és 2025-ben?

"Az év végére és 2025-re határozottan élénkülő piacot várunk, mind az intézményi, mind a lakó szegmensben. Előbbiben

A FŐVÁROS MELLETT OLYAN VIDÉKI VÁROSOK KISKERESKEDELMI, IPARI ÉS LAKÓPIACÁNAK AZ ERŐSÖDÉSÉT VÁRJUK, MINT DEBRECEN, SZEGED, PÉCS ÉS KECSKEMÉT.

A fővárosban a már említett fejlesztési telkek iránti érdeklődés élénkülése mellett a nemzetközi aktivitás hatására az üzlethelyiségek és a használt lakóingatlanok terén prognosztizálunk nagyobb keresletbővülést"- osztotta meg várakozásait a szakértő.

Forrás: Portfolio - Ezek a magyar városok lehetnek az ingatlanpiac nyertesei a következő években

Get in touch with us

Our latest offers

become a member
• Receive full and exclusive access to all property information
• Save your favourite properties and setup property alerts
• Message our agents directly; quickly and easily